Uzun bir aradan sonra herkese merhaba!
Neden uzun bir ara, çünkü özleşmeliydik. Bunun sağlandığını gördüğümde hemen yeni yazıma başlamak istedim. Daha önce takip edenlerin bileceği gibi Sosyal Medya’nın Gücü adlı bir seriye başlamıştık. Bugün bu serinin ikinci yazısı ile sizlerleyim. Tüm sosyal medya platformlarına değinemesek de en önemli 5 tanesine kısaca değinmiştik.
İlk olarak detaylı inceleme yapacağımız platform elbette yaşama tutunduğumuz, mutluluk ve üzüntülerimizi yaşadığımız, iletişimin her türlüsünün varolduğu Instagram…
Instagramın kullanıcı bazında sıralaması hala global düzeydi #1 numara olmuş durumda değil. Türkiye rakamlarına baktığımızda, araştırma sonuçlarında 40 milyon kullanıcıya ulaştığı düşünülmekte. Ancak başta dediğimiz gibi global ölçüye geçtiğimizde Facebook 2 milyar kullanıcı tarafından kullanılırken, Instagram’ın 1 milyar aktif kullanıcı sayısı ile Facebook’a nazaran geriden takip eden bir platform olarak görebiliriz.
Ne olursa olsun Instagram platformunun sosyal medyadaki yeri hiçbir zaman etkisini yitirmeyecek. Platform yöneticileri de her sene uygulamalarını geliştirerek bir nevi piyasaya cevap veriyor ve etkiyi kanıtlıyor diyebiliriz.
Instagram Reels özelliğinin inanılmaz gelişimiyle aksiyon (beğeni, takipçi, yorum) verilerinde tavan değerler yaşanırken, Instagram Mağaza eklentisi ile de ürünlerle e-ticaret sisteminin sosyal medyaya entegresini başarmış gibi görünüyorlar.
Hatta sizler için ne kadar önemli bir deneyim olduğunu bildiklerinden dolayı profilinizde çektiğiniz ilk Reels için algoritmaya gizlice verilen “daha fazla öne çıkar!” emriyle bünyenize geçici mutluluk bile salgılıyorlar.
“Attığım video 100 bine yaklaşıyor, mükemmel bir şey bu!” naralarınızı planlayıp, platformda daha fazla zaman geçirmeniz hedefleniyor. Bu algoritma yanıltmasını da ilk kez duymuyoruz elbette. Yakın zamanda Tiktok’un da bu planlama hilesini yaptığını tüm dünya farketmişti.
Bu tür alengirli işler yürütülse de, Instagram Reels’in başarısına çok gölge düşürebileceğini söyleyemem. Zira platformun günlük kullanım sürelerinde bile artış göstermesinin en büyük nedeni Reels izlenmeleri olabilir.
Instagram Tv (IGTV)’de bu derecelerde bir artış gözlemlenememişti. Tabiki bunun bir başka nedeni de videoların uzun süreleri ve yeni dünya düzeninde bu anlayışın yeteri kadar ilgi görmemesiydi. Artık her şeyi çok kısa sürede kullanıp tüketen toplum ve toplumun sosyal medya kullanıcıları var.
Instagram Mağaza tarafına geldiğimizde ise kurumsal giden bir işleyiş söz konusu. Özellikle büyük markalar, sosyal medyalarını vitrine çevirmeye devam ediyor. Kullanıcılar tarafından inanılmaz satın alma rakamları göremesekte ne demiştik, her şey rakam ve istatistik değil! Kullanıcının ürünlere, fiyat ve bilgilerine bir sosyal medya platformundan ulaşması firma stratejisi için gayet makul bir kazanç. Firmanın paylaştığı görsele aynı zamanda ürünlerini etiketleyerek satın almaya yönlendirmesi görsel ve ilgilsel stratejilerini tek bir fotoğrafta birleştirme imkanı sağlıyor. Manevi kazancın en büyük bölümü de tam burada sağlanıyor. Ve elbette Mağaza’nın özel istatistik ve veri analizlerini de unutmamak lazım. Kimler ürüne ilgili, ne kadar arzulanıyor… Satın almaya giden bu yolu grafiklerle sizlere sunan bir raporlamadan söz ediyoruz.
Peki… Firmalar, kurumlar, stratejiler derken hep kurumsal ilerliyoruz. Kişisel hesaplarımız ne durumda?
Bu konuda ülkede fazlasıyla varolan influencer tayfası ya da marka tanıtımı yapan fenomen hesaplar hakkında konuşmadan edemeyeceğim. Eğer fenomenlerin suyu hangi suluktan içtiğini, ayakkabı olarak ne tercih ettiğini gerçekten merak ediyorsanız dijital pazarlama ve ücretli ortaklık konularıyla ilgili kendinizi biraz daha geliştirmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Tamamen gerçeklikten uzak, ürün kalitesiyle orantısız şekilde gerçekleşen reklam kampanyalarından bir haberseniz, zaten diyebilecek çok fazla sözüm de yok. Bilmeniz gereken tek gerçek, arkadaşın o suluğu sadece bir kere kullanmış olduğu ya da o ayakkabının umrunda olmadığıdır. Bu sadece ücretli bir ortaklık.
Siz tüm bunları bir kenara bırakın, 2021 yılının minimalist görsel stilleri için uygun olduğu gerçeğini unutmadan sakince paylaşımlarınıza devam edin. Hayatınızı istediğiniz gibi yansıtın, fotoğraflarınızı arkadaşlarınızın beğenisine sunun. İnanın bana birilerine duyduğunuz hayranlık size kazanç sağlamıyor. Tabiki rol model alabilirsiniz, ancak seviyelerini düşünmeniz gerekir. Fazlasını gösterdiğinizde artık hayran değil, üstünüzden kazanç sağlanan bir kullan-at verisinden ibaret oluyorsunuz.
Çok sevdiğim bir motto ile veda ediyorum sizlere;
‘win to win!’